site içi arama

5 Nisan 2016 Salı

Bir Lider Doğuyor

Borcigin boyundan Yesügey Bahadır’ın oğlu olan Temuçin, bugünkü kuzey Moğolistan topraklarında bulunan Onon Nehri kıyısında doğmuştur. Doğum tarihi net olmamakla birlikte, kaynaklarda 1155, 1162 ve 1167 yıllarına işaret edilmektedir.
Dokuz yaşma geldiğinde babası Yesügey Bahadır, onu Ongirat (Kongrat) kabilesinin lideri Dey-Seçen’in kızı Börte ile nişanlamıştır. Kız istemeden dönerken, babası Tatarlar tarafından zehirlenince Temuçin ailesiyle yalnız kalmış, kabilesi onu terk etmiştir. Bundan sonra, başta Merkitler olmak üzere çevre kabilelerin saldırıları nedeniyle zor günler geçiren Temuçin, özellikle andası (kan kardeş) Camuka (Camuha)’nın yardımıyla ayakta kalmayı başarabilmiştir.
O dönemde orta Moğolistan topraklarında hüküm süren Kerayit kabilesi lideri Tuğrul (Ong) Han’ın himayesine giren Temuçin’in bir müddet sonra Camuka ile arası bozulmuştur. Her ikisi de Moğolların tek hükümdarı olmak isteyince birbiri- lerinden ayrılmışlar; Temuçin de kendisini destekleyenler tarafından 1196 yılında lider seçilmiştir.
1206 yılına kadar Temuçin çevresindeki kabileleri idaresine almıştır. Tayciutlar, Tatarlar, Naymanlar, Merkitler ve Kerayitleri kendisine tabi kılıp andası Camuka’yı ortadan kaldıran Temuçin, bu yılda Onon Nehri kıyısında düzenlenen bir kurultayla bütün Türk ve Moğol kabileleri tarafından kağan seçilmiş ve “Cengiz” adını almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder