site içi arama

29 Mart 2016 Salı

Padişahların Tılsımlı Gömlekleri

 Osmanlı Devlet’i döneminde Padişahların tılsımlı gömleklerinin sırrı halen tam manası ile çözülebilmiş değil. Topkapı Sarayı’nın bir bölümünde ‘’Tılsımlı Padişah gömlekleri ve kaftanlar’’ yer alıyor. Harvard Üniversitesinin dahi peşine düştüğü tılsımlı gömleklerin sırrına hala tam olarak vakıf olunabilmiş değil.

     Bazısı 3 yılda tamamlanmış bu tılsımlı kıyafetler, ‘’Ak Büyüler’’ ile bezenmiş. Üzerlerinde tılsımlı şekiller ve çok özel dualar yer alıyor. En çok kullanılan 5 sure var. Bunun dışında 4 büyük meleğin ismi tılsımlı kıyafetlerin diğer esrarlı yönünü ortaya çıkartıyor. Tılsımlı gömleği giyenlere dair iki de önemli örnek var.

     Topkapı Sarayı’nda tılsımlı 90 civarında padişah kıyafeti bulunuyor. Bu kıyafetler, Müneccim başının yıldızlara bakarak belirlediği günde dikilmeye başlanıyor. Müneccim başı halk arasında ‘’Eşref Saati’’ olarak bilinen bu özel anı belirledikten sonra sarayın derin hocaları kıyafete yazılacak tılsımları belirliyor. Bunlar daha çok dua ve hala anlamı çözülemeyen rakam ve şekillerden oluşuyor. Hocaların belirlediği bu şekiller ve dualar Padişah kıyafetine dönemin en kıymetli hattatları tarafından işleniyor.

     Topkapı’daki tılsımlı kıyafetler genellikle 3 önemli sebep için hazırlanmış. Bunlardan ilki savaş tılsımıdır. Padişah’a savaşa giderken giyinmesi ve kazadan korunması için dikilen bu kıyafetler özel dualar ve bazı sembollerle işlenmiştir.

     Ayrıca hastalıklara karşı da tılsımlı kıyafetler bolca yapılmış. Bir de ruhsal durumu koruma ve nazara karşı farklı dua ve şekillerle bezenmiş kıyafetler tasarlanmıştır. Bu kıyafetler üzerindeki birçok şeklin sırrı ve yer alan rakamlar ve de semboller henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Günümüzde hala araştırma konusu olarak derinliğini ve gizemini korumaktadır. Doç. Dr. Hülya Tezcan’ın dediğine göre bunlar çözümlenirse birçok hastalığın alternatif tıptaki iyileştirme şekli ortaya çıkacaktır.

Tılsımlı Gömleklere Hangi Ayetler İşlenmiş?

     Tılsımlı kıyafetler üzerinde şu ana kadar 55 sure tespit edilmiştir. Bu kıyafetlere en çok yazılan ise Fatiha suresidir. Ayrıca diğer dualara baktığımızda: Yasin hastalıklara karşı yapılıyor ve genellikle de ölüm döşeğindeki padişahların kıyafetlerine işleniyor. Fetih suresi ise savaşa çıkacak olan Padişahların kıyafetlerinde mutlaka yer almaktaydı. Ayetel Kürsi de belalardan korunduğu için yine savaş kıyafetlerinde sıkça kullanılıyor. Felak ve Nas sureleri ise daha çok ruhsal hastalıklarda gömleklere işlenmiştir.

Gömleklerdeki Melek İsimleri

     Gömleklerde yazı olarak 4 büyük meleğin ismi bulunuyor. Mikail, Azrail, Cebrail ve İsrafil meleklerin ismi yer almaktadır. Ayrıca kıyafetlerde dikkat çeken Besmele’nin ayetlerin dışında özel olarak kullanılması ve yazım şekli ile bir kare oluşturulmasıdır. Esma-ül Hüsna da aynı şekilde tılsımlı kıyafetlerin vazgeçilmeziydi.

     Aynı şekilde Peygamber isimleri de bu tılsımlı gömleklerin vazgeçilmezi idi. Hz. Muhammed, Hz. Süleyman ve de Halife Hz. Ali gömleklerin neredeyse tamamında bir şekilde geçiyor. Yine baktığımız zaman bu tılsımlı kıyafetler asla yıkanmazdı. Tılsımlı kıyafetler patiskadan yapılmış kumaşlar ile tasarlanıyordu. 90 civarındaki tılsımlı kıyafet içinde sadece 2 tanesi farklıdır. Bunlardan biri atlastan, diğeri ise ipekten yapılmadır.

Gömleklerdeki Mührü Süleyman Sembolü

     Hemen hemen her Padişahın Mührü Süleymanlı bir kıyafeti bulunmaktaydı. Yıldız şeklinde bezenmiş olan bu mühür gömleklerin hemen hemen hepsinde mevcuttur. Padişahlar bu figürü Hz. Süleyman’ın bütün canlılara hitap edebilmesi, hayvanların dilini anlayabilmesi sebebiyle tercih ediliyordu. Müneccimler ve derin din alimleri ise Hz. Süleyman Mührü’nü tılsımlarının bir parçası olarak görüyorlardı. Bu mührün yanına genellikle 4 büyük Meleğin ismi yazılmaktaydı.

Kaside-i Bürde’nin Esrarı


     Padişah kıyafetleri içinde sıkça işlenen bir diğer tılsım ise Kaside-i Bürde’dir. Bu kasidenin hikmeti felçli hastayı ayağa kaldırabilecek güçte olmasıdır. Bu kasidenin sahibi Şerafeddin Muhammed Busuri Mısırlıdır… Dedelerinden biri Ebusirli olduğundan lakabı Busuri olmuştur… Bilgin, üstün ahlaklı ve takva eri bir Müslüman olarak bilinir. Bir gün felç geçirir ve vücudunun yarısı tutmaz olur. Bu kasideyi yazar ve Allah’tan Peygamber hatırı için şifa umar! Şiirin bittiği gece, İlm-i Ledün Sultanını rüyasında görür ve kasideyi huzurunda okur… Uyandığında ise felcin geçtiğini hayretle görür ve eli ayağı tutar yürümeye başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder