site içi arama

29 Mart 2016 Salı

Çin’in Tek Kadın İmparatoru Wu Zeitlan Çin İşkencesinin Mucidi

Wu Zeitlan, geleneksel Çin İmparatorluğunun ilk kadın hükümdarıdır.  Uyguladığı yöntemler ve aşırı hırsı sayesinde Çini yükseltmiş otoritesini sağlamlaştırmıştır. Hükümdarlığı boyunca uyguladığı acımasızlıklar ve  oynadığı oyunlar Bugün bile hala konuşulmaktadır.
Wu Zeitlan, adeta her şeye sıfırdan başlayıp zirveye ulaşmıştır. Kendine rakip olarak gördüğü herkesi saf dışı bırakmak için uyguladığı işkenceler sayesinde, Çin işkencesinin mucidi olmuştur denilebilir.
Wu Zeitlan, 13 – 14 yaşlarında Çin Sarayı’na cariye olarak getirilmiştir. Çok zeki olması nedeniyle kafasındaki planlarını tek tek uygulamaya başlamıştır. İlk önce İmparator Gao Dzong yu etkisi altına almış ve ondan bir çocuğu olmuştur. İmparator ona çok ilgi duyduğu halde, İmparatorun asıl eşi olan imparatoriçeyi devreden çıkarıp İmparatorun asıl karısı olmayı istiyordu, bunun için oldukça şeytani bir plan hazırladı, bir annenin en büyük zaafın çocuğu olduğu söylenebilir, Bu tartışmasızdır ancak bu şeytani kadın için hiçbir şey iktidarından önemli değildir.
Asıl imparatoriçe olan Wing, imparatorun Wu Zeitlan‘ dan olan çocuğunu görmek için beşik odasına girip bebeği gördükten sonra, hemen ardından içeri giren Wu Zeitlan  kendi bebeğini elleriyle boğmuş ve ardından İmparator Gao Dzong‘ un odaya girmesi ile imparatoriçe Wing’in bebeğini kıskançlık krizine girdi için öldürdüğünü söyleyerek, bunu ispatlamak için ise imparatoriçenin odasına, bebeğin doğum tarihinin yazılı olduğu bir heykeli bırakarak imparatoriçenin büyü yaptırdığını söylemiştir.
Bu şeytanı plan sonucunda İmparator Gao Dzong, imparatoriçe Wing’ i cezalandırması için Wu Zeitlan’a verir. Wu Zeitlan ‘da onun ellerini ve ayaklarını keserek şarap fıçısına attırmıştır.
Ardından imparatorun karısı olan Wu Zeitlan, ülkeyi kendi yönetmeye başlamış, rakiplerine muhaliflere inanılmaz işkence taktikleri uygulamıştır. Özellikle konuşturmaya yönelik yapılan sorgulamalar sırasında ki değişik işkence tekniklerinin kullanımı onun döneminde başlamıştır. Ayrıca mahkumların kafalarının kazıtılarak, alınlarına ve kafalarına su damlatılarak delirmelerine sebep olan efsanevi Çin işkencesinin onun döneminde çıktığı söylenmektedir. Başka bir işkence taktiği ise uyutmama taktiği olmuş, bu süreçte mahkumlar uyutulmamış uyumaya kalkıştıkları sırada, şiddet uygulanarak uyandırılmak suretiyle işkence edilmiştir.
Wu Zeitlan, ayrıca kocasına yaklaşmak isteyen, tüm Saray kadınlarına etmediğini bırakmamış, onları vahşice öldürtmüştür. Öldürdükleri kadınlardan arasında, kocasına yaklaştı gerekçesiyle öldürdüğü Öz kız kardeşi de bulunmaktadır.
İmparator Gao Dzong hastalığa yakalanıp ölünce, 683 yılında imparator yerine kendi oğlunu oturtmuş, ardından ülkede isyanlar çıkmış, isyanların hepsini oldukça kanlı şekilde bastırmıştır.
Artık ülkeye tek başına hakim olmasından kaynaklanan öz güven ile tang hanedanlığını sonlandırdığını, yerine shuo hanedanlığını kurduğunu ilan ederek imparatoriçe olduğunu duyurmuştur. 690 yılında Çin’in tek kadın İmparatoru olmuştur. Ölümünün ardından shuo hanedanlığı, 710 yılına kadar ayakta kalmıştır.

Wu Zeitlan‘ dın  bütün hayatı, acımasız katliamları ve ihtiras ile geçmiş, İlerleyen yaşına rağmen genç erkeklerle beraber olması oldukça olay olmuştur. Wu Zeitlan‘ nın tarihi ne kadar kanlı Geçse de kendi bebeğini ve kardeşini öldürecek kadar acımasız olsa da Çin’de büyük oranda birlik sağlanması ve Kore hakimiyetini ele geçirmesi gibi Çin tarihinde önemli işler yapmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder